18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Domácí jahodová dřeň

Název Množství a jednotka
jahody 1 kg
moučkový cukr 2 lžíce
plastové kelímky, krabičky, tvořítka ap.

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření:
Mamut :-)


Jednodušší to už snad být nemůže. Rozmixovat a osladit jahody, a celou zimu, pokud si uděláme dostatečnou zásobu, máme k dispozici chuť opravdových jahod.



Postup
Jahody umyjeme, odstraníme stopky, dáme do větší mísy a rozmixujeme. Přidáme moučkový cukr - některé jahody jsou sladší, zralejší, podle toho dávám cukr, na kilo jahod přibližně dvě vrchovaté lžíce cukru, ochutnávám, podle toho sladím :-). To je všechno - směsí naplníme tvořítka na nanuky, malé plastové mističky, plastové kelímky nebo třeba i úzké tlačenkové sáčky (ty dobře zavážeme), všechno uzavřeme a dáme zmrazit.
Nepřidávám nic - ani vanilkový cukr, ani smetanu (pokud nedělám přímo nanuk), takhle jsou to čistě jen a jen oslazené jahody.
Během chvilky máme hotový jahodový základ na celou zimu - dřeň používáme do koktejlů, ovocných omáček na knedlíky nebo třeba pudinky, do tvarohových dezertů anebo prostě jen tak na lžičku, jak si pamatujeme odjaktěživa :-).


 


RECEPTY

Hovězí po burgundsku (Boeuf Bourguignon)

Postup: Hovězí maso - použijeme zadní, kýtu (vrchní nebo spodní šál), ořech nebo klidně... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí ragů s mrkví a hráškem

Postup: Telecí maso (kýtu, plecko, hrudí) nakrájíme na kostky a poprášíme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Postup: Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a... zobrazit recept

RECEPTY

Želatinové bábovičky

Postup: Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem do pěny. Želatinový ztužovač za studena si... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...